4 Nisan 2011 Pazartesi

ÇOCUK ŞAPKASI NASIL DİKİLİR?

Dikiş makinesi aldıktan sonra, ilk icraatım dikiş kursu araştırmak oldu. Ne yazık ki ara dönem olduğu için belediyenin açmış olduğu kurslara gitmek mümkün olmuyor. Dikiş kursuna gidecekseniz eğer okulların açılma döneminde takip edip başvurmak gerekiyor. Sertifika verdikleri için ara dönemde kurs olmuyor. Benim sertifika almak gibi bir derdim yok.Ama bu işi öğrenecekseniz birinin size öğretmesi gerekiyor. İnternetten araştırarak veya okuyarak bir yere kadar yapabiliyorsunuz. Ben de çok şanslıyım ki bir arakadaşım vasıtasıyla Libya Kültür Merkezi'nde açılan mefruşat kursunu öğrendim ve son dakika kayıt oldum. Haftada bir gün gidiyorum. Hoca bana ne dikmek istiyorsam onu öğretiyor. Zaman kısıtlı, kalıplardan dikmeyi öğreniyorum. Benim için şimdilik bu yeterli.
Kızım için dikiş dikmek istiyorum. Burda Kids aldım, oradaki şapka ilk diktiğim şey oldu.

Nasıl mı diktim? Şapka için baş çevresi 48-50 ve 52 cm seçeneklerinden uygun olanı seçip ona göre patronları çıkardım.
Toplamda üç parça var: yuvarlak olan şapkanın tepe kısmı, kısa ve geniş olan başı saran kısmı, uzun ve ince olan ise siperlik kısmı. Ben bu şapka için pamuklu ince pike kumaşı aldım. Eni geniş, fuşya ve fıstık yeşili olmak üzere 50 cm kestirdim. Bir de astar için ince bir kumaşa ihtiyacınız olacak. Kumaşları yıkayıp ütüledikten sonra kalıpları yerleştirip kestim. Kalıpları toplu iğne ile kumaşlara sabitleyin ve yaklaşık 1-1,5 cm dikiş payı bırakarak kesin. Dergideki dikiş şemasından da görülüyor zaten, baş çevresi ve siperlik için, kumaşı ikiye katlayın, patronu kat yerine sıfırlayacak şekilde yerleştirin ve pay bırakarak kesin. Aynı şeyi astar için de yapın. Ben iki rengi farklı kombinasyonlarda kullandım.Siperliğin daha diri durması için pike kumaşından fuşya ve yeşilden iki adet kestim.
Aşağıdaki fotolarda nasıl kestiğim de görülüyor.
 Siperlik için kumaşı ikiye katlayıp kesin.
Aşağıda tepe için astar kesimi.

Yan için astar kesimi.
Öncelikle siperlik için kestiğim parçaları yanlarından birleştirdim.


Yanları dikilen parçalar, dikişleri dışa dönük olacak şekilde iç içe geçirilir.
Parçaların uç kısmı dikilir ve yüzü çevrilir.


Yüzü çevrildikten sonra uç kısmına düzgün durması için dikiş çekilir. Şapkanın yan kısmı siperliğin dış kısmına, astar da iç kısmına teğellenerek monte edilir ve makineyle dikilir.
Siperlik ve yan kısmın dikişini yapınca tepeyi ve astarı birlikte tersten önce teğelleyip sonra makinede diktim.
Şapkayı diktikten sonra tepe kısmında oluşan dikiş yerleri için uygun renkte biye alıp geçirdim.

İşte bitmiş hali:
Kumaşların enleri geniş olunca ben de farklı boylarda şapkalar yaptım. Kalan kumaşlar bir işime yaramayacağı için kızım büyüdükçe giyer veya birisine hediye edebilirim düşüncesiyle.İşte diğerleri:

4 yorum:

  1. ne kolay, az bi becerikli olsam:(

    YanıtlaSil
  2. ne kadar güzel anlatmışsın ,

    YanıtlaSil
  3. çok beyendim emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Ben de kızım için şapka dikmek için araştırma yaparken buldum sizi. Paylaşımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil