17 Aralık 2011 Cumartesi

BASİT BİR ETEK NASIL DİKİLİR

Bu gün diktiğim eteğin modelini Mudo'da ve YKM'de farklı markalarda gördüm. Mudo'daki desenli koyu renk bir kadifeden dikilmişti. Yanlış hatırlamıyorsam fiyatı 60 TL'den 36 TL'ye inmişti. O kadar basit bir şeye bu para neden istenir diye düşündüğümde cevap bulamadım. Tasarım yok, kumaşın deseninde veya türünde de bir özellik yok. Ben bu etekten dikerim dedim.
Malzeme listem: Geniş bir lastik (siyah), astarlık kumaş, ince fitilli kadife kumaş, dantel, uygun renkte dikiş ipliği
Öncelikle kadife kumaşı kestim, yaklışık onun kadar astarı da kestim. Etek boyunu istediğiniz kadar ayarlayabilirsiniz.
 Astar ve kadifeyi üst üste koyarak, makine ile bol ayarda bir dikiş çektim. Dikiş bitince ucundaki ipliği çekerek bel ölçüme uygun olarak büzdürdüm. Burada büzgülerin homojen dağılmasına dikkat etmek gerekiyor.

 Lastikten bel ölçüme göre bir parça kestim. Elimdeki dantel çok geniş olduğu için ortadan keserek kullandım.
 Lastği iki ucundan birleştirip makine ile diktim. Ardından, büzdürdüğüm eteği lastiğe teğelledim ve makine ile diktim.
 Eteğin uç kısmını kıvırp diktim. Danteli de etek ucuna diktim. Dantelin üst kısmına doğru kumaşı 2 cm civarında dantelin üstüne gelecek şekilde kıvırıp diktim.
 Ortaya çıka sonuç bu.... Üzerimde elbette daha güzel duruyor. Bir gecede benim gibi bir acemi bile rahatça dikebildi, basitliğini siz düşünün artık...


Bu etek için ne kadar harcadım: Etek için parçacılardan aldığım kadife 3 TL (bu kadifenin yarısını kullandım). Aldığım dantel 5 TL (yarısını kullandım). Astar 1,5 TL (yarısını kullandım). Lastik 1,5 TL (onun da yarısını kullandım). Toplarsak: 11 TL harcadım, yarısını kullandım: etek maliyeti 5,5 TL. Deneyim ve keyif de üstüne :))

3 yorum:

  1. eline sağlık harika görünüyo inş bende makinam olunca başlıcam sizler de klavuzum oluyosunuz bu arada (:

    YanıtlaSil
  2. ben de çok acemiyim.kendi çapımda uğraşıyorum. kalıptan dergiden anlamayınca hazır kıyafetlerime bakıp nasıl dikildiklerini inceleyip yapmaya çalışıyorum :))

    YanıtlaSil