24 Kasım 2010 Çarşamba

FENG SHUI BAHÇELERİ

Bahçeniz veya geniş bir balkonunuz varsa, Feng Shui felsefesine göre düzenlemeler yaparak, daha dingin ve zarif ortamlar yaratabilirsiniz.
 Örneğin yukarıdaki resim, bir teras kat....Düzenleme çok güzel, ama bana kalırsa küçük bir su kaynağı da eklenmeliydi.
Bahçeyi Feng Shui'ye göre düzenlerken ip uçları:
  1. Bahçe ışıklarını güneybatıya yerleştirmek, bahçenize, ilişkilerinizde dramatik bir iyileşmeye neden olacaktır.
  2. Bahçenin arka kısmına uzun boylu, çabuk büyüyen ağaçlar ve çalılar dikin: korunmak, destek ve özel hayat için.
  3. Dökülen ve kuruyan yaprakların temizlenmesi çok önemli.  Bitkilerin kurumuş yaprak ve çiçekleri sürekli kontrol edilip temizlenmeli. Bu da negatif Chi’nin azaltılması için…
  4. Bahçenizdeki su kaynağında her zaman temiz su bulundurun. Bu bir havuz, çeşme, kuş banyosu olabilir. Bu da pozitif chi’nin korunması için…
  5. Feng Shui’nin temeli harmoni ve dengedir. Bu nedenle evin yakınında çok fazla su bulunmamalı. Su kaynağının boyutu bahçedeki diğer elementlerle uyumlu olmalı.
  6. Küçük avlu ve patikalar, sarmaşık türü bitkilerin ortama getireceği olumlu Chi’den yararlanmazı sağlar.
  7. Çürümüş, kurumuş, kırılmış bitki parçaları olumsuz enerji yayar, hemen kaldırın.
  8. Bitkilerdeki yumuşak yin enerjisini dengelemek için kayalar yerleştirin.

Her bahçe yapılacak bazı düzenlemelerle Feng Shui’ye uygun hale gelebilir. Burada anahtar yin ve yang enerjilerinin yerleşimi ve dengelenmesidir. Bu da renkler, bitkiler, ağaçlar, çalılar, su kaynakları, bahçe mobilyaları, ışıklandırma, rüzgar çanları ve diğer bahçe aksesuarları ile halledilebilir.

Mükemmel bir Feng Shui bahçesinde çiçek, çalı ve ağaç karışımı bütün mevsimlerin tadını verecek şekilde olmalıdır. Bitkiler sağlıklı ve bakımlı olmalıdır. Şekiller birbirini dengeleyerek eviniz için güzel bir Feng Shui’yi cesaretlendirmelidir.
Sağlık, şans ve başarı için bitkileri bahçenin güneydoğu yönünde yetiştirin. Yeşil yapraklı bitkileri yumuşaklığı doğal taş ve kayaların yang enerjisi ile dengelenebilir. Özellikle güneybatı ve kuzeydoğu yönlerine yerleştirilecek taş süs eşyaları ve toprak saksılar ile toprak enerjisinin dokunuşu sağlanacaktır.



Çeşitli materyalleri kullanarak istediğiniz etkiyi yaratabilirsiniz. Ağaçlık ve asmalar yang’tır ve oturma alanlarında ve bahçe sınırlarında kullanılabilir.
Eğer bahçe duvarlarınız veya çitleriniz varsa, bunları bitkilerin ve çiçeklerin tırmanacağı merdivenler olarak kullanabilirsiniz. Bu da bahçenize renk ve yükseklik kazandırır. İyi bir planlama ile bu bitkiler keskin köşelerin yumuşatılmasında kullanılır.
Geniş alanlarda her daim yeşil çalı ve çiçeklerin bir karışımı kullanılarak yapılandırılmış bir görüntü çizilebilir.

Bir bahçede rustik ahşap bir bank mükemmel görünecektir.  Ayrıca bank batı yönünde konumlandırılırsa, ağaç elementinin yükselmesini sağlayacaktır.
Feng Shui’de suyun bulunduğu yer oldukça önemlidir. Bu su kaynakları pozitif ve faydalı bir chi oluşturmak için temel elementtir. Su kaynakları yıl boyunca güzeldir, kayaların ve bitkilerin gölgesinde ışığı ve gölgeyi yansıtırlar. Gösterişli su kaynakları bahçenin odak noktası haline gelebilir. Burada dikkat edilmesi gereken su ile ilgili bir kısım hazırlarken, bu bölümünün diğer bölümlerin üzerinde çok baskın bir hale gelmesini engellemektir.

Doğal formlu havuzlar son derece güzel görünecektir ve bu havuzlara yerleştirecek su bitkileri manzarayı daha da güzelleştirecektir. Bu havuzlara atacağınız birkaç tane Japon balığı (Koi) size daha da fazla huzur verecektir. Feng Shui’de Japon balıkları uğurlu kabul edilmektedir. Havuzdaki ölü bitkiler ve balık pislikleri hemen temizlenmelidir.
Kayaların üzerinden suyun akması ise çok daha güzel olacak ve ortamın enerjisini olumlu yönde etkileyecektir.

Patikalar güneşli, aydınlık oturma alanlarına çıkmalıdır ve bu alanlarda taflan gibi çalılar veya aromatik bitkilerle çevrelenebilir. Ayrıca, çimenlendirilmiş kıvrılan bir patika da tasarlayabilir ve bu patikanın etrafını çiçeklerle sınırlandırabilirsiniz.


Bir Feng Shui bahçesinde rüzgar alan patikalar bahçenin kalbini oluşturur. Bu patikalar Chi’nin (evrensel yaşam enerjisi) hayati kanalları olacaktır. Bahçe patikaları oluşturmak için farklı materyaller bir arada kullanılabilir. Dolambaçlı patikalar zarif sarmaşık türü bitkilerle çevrelenerek, toprak veya betonun yang enerjisini dengeleyebilir.




KAYNAK: http://www.earthspirits.net/feng-shui-garden-plan.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder