9 Kasım 2010 Salı

KAKTÜS YETİŞTİRME REHBERİ

Çoğu kaktüs aslında kendi dayanıklılığının kurbanıdır. Öyle ki pek çoğu inanılmaz derecede ihmal edilmeye hatta unutulmaya bile dayanabilirler.Hiç ışık olmayan bir ortamda, soğukta, sıradan bir saksı içinde bile hayatta kalabilirler.Ancak, kaktüslere uygun ışık, toprak, ısı ve su verildiğinde uyku konumunda büyüme konumuna geçeceklerdir.
Herhangi bir kabı bir kaktüs saksısı olarak kullanabilirsiniz. Ancak 2 sebepten dolayı toprak saksılar tercih edilmelidir.

BİRİNCİSİ:Toprak saksılar gözenekli yapılardır. Bu gözenekler toprağın hızlı bir şekilde kurumasını sağlar.
İKİNCİSİ: Toprak saksılar ağırdırlar. Pek çok kaktüs sünger gibi suyu emer ve ağırlaşır. Bu durumda plastik saksılar kolaylıkla devrilirler.
Olgun bir kaktüs 3-5 yıl aynı saksıda kalabilir. Ancak bu süre geçtikten sonra saksı değişimine ihtiyaç duyacaktır.
Kaktüslerin sağlıklı büyüyebilmesi için saksı büyüklüğü önemlidir. Saksının büyüklüğü en az kaktüsün çapı veya uzantılarını da içine alacak kadar olmalıdır. Saksı değişimi için en uygun mevsim kış sonudur. Kış mevsimi pek çok bitki için olduğu gibi kaktüsler için de uyku zamanıdır. Bu nedenle saksı değişimi yapılacaksa, uyku mevsimi bitmeden hemen önce bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekir.

KAKTÜSLER İÇİN DOĞRU TOPRAK NEDİR?
En basit yöntem: Evlerimizdeki diğer bitkiler için de kullandığımız marketlerde satılan toprağı kullanabiliriz. Bu toprağı temiz dere kumuyla karıştırıp kullanabiliriz. Dere kumu yerine asla deniz kumu kullanılmalıdır. Deniz kumundaki tuz oranı toprağın yapısını bozacaktır. Kaktüsler tuz oranı yüksek topraklarda yaşayamazlar. Kum ve toprak oranı ¼ veya 1/3 olmalıdır. Bu karışıma 1 yemek kaşığı kemik tozu ve kireç taşı da ilave edebilirsiniz. Kaktüs toprağının temel özelliği çabuk kurumasıdır. Kaktüsler nemli, su tutan toprakta yaşamayı sevmezler. Nemli topraklarda kökleri çürüyecektir.
Kaktüslerin yetiştirilmesinde su çok önemli bir faktördür. Çok su vermek yerine, düzenli aralıklarla az sulama, kaktüslerin sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.
Kaktüsler için temel kural sonbahar ve kış mevsiminde onları kuru tutmak, bahar ve yaz aylarında sulamaktır. Kaktüsler uyku dönemine ihtiyaç duyarlar.


KAKTÜSÜMÜ NEYLE BESLEMELİYİM?
Kaktüsler kuru toprak severler, ancak bu fakir toprak severler anlamına gelmemektedir. Kaktüsler de çeşitli besinlere ihtiyaç duyarlar.
Beslenmelerindeki anahtar madde fosfordur. İyi bir organik kaynak olarak kemik tozu verilebilir, bunu seveceklerdir. Kaktüsler sadece aktif büyüme dönemlerinde gübrelenmelidirler. Gübreleme ise ayda birden sık yapılmamalıdır.
Bilinen 9000’den fazla kaktüs var. Bunların isimlerine bakacak olursak bazen oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Sonuçta bu isimler biz amatörler için korkutucu olsa da, sonuçta isimlerini bilmesek de kaktüslerimiz hala birer kaktüslerdir. Diğer bitki grupları ile kıyaslandığında ise, kaktüsler kadar şekil ve dokuda çeşitlilik gösteren ve fazla bakım gerektirmeyen bitki türünün olmadığı söylenebilir.

1 yorum:

  1. İlgilendiğim bir konuydu. Google size gönderdi. İyi ki gelmişim. Ne güzel bir bloğunuz var. Teşekkür etmeden gidemedim.

    YanıtlaSil