10 Kasım 2010 Çarşamba

KAKTÜS GÜNEŞ YANIĞI OLUR MU?

Kaktüsler dünyanın çok faklı iklimlerinde yaşayabilecek uyum sağlama becerilerine sahiptirler. Pek çok insan kaktüslerin çöl ortamlarında yaşadıklarını düşünmektedir. Oysa tropikal bölgelerden, oldukça kuru ve sıcak iklime dahip çöllerle kadar farklı bölgelerde yaşamaktadırlar. aşağıdaki bağlantıda küçük bir kaktüs serası görülüyor. bu serayı gören bir kaktüs hastası mutlaka ben de bundan bir tane istiyorum diyecektir.




Bir kaktüs için ideal ortamın belirlenmesinde sadece kaktüsün genetik özellikleri belirleyici değildir. Belirli koşullarda bir kaktüsün iyi veya kötü yetişmesini sağlayacak çeşitli faktörler vardır.
Bu faktörlerden ilki siz daha kaktüsünüzü almadan ortaya çıkmıştır.Aldığımız kaktüslerin büyük bir çoğunluğu, ısı, ışık ve nem düzeyinin berlirli bir dengede ututlduğu bir serada yetiştirilmişlerdir. Bu seralarda tohumluklar bir soğutucuda saklanmışlar ve sınırlı ışık altında nem oranı da buna göre ayarlanmıştır. Tohumlardan fideler oluşup, bitkiler büyüdükçe, kaktüsler opak plastik bir muşambadan sızan ışığın altına yani seraya alınırlar, bulunulan iklimin ısısına göre ortam ısıtılır veya soğutulur.



İlgi çekici olabilecek bir bağlantı daha....
Kaktüsü eve getirdikten hemen sonra onu temmuz güneşinin altına koymak iyi bir fikir olmayacaktır. Ne yazık ki ben bu yaz benzer bir hatayı yaptım. Yaz başında yeni evimize taşındık. Diğer evimin balkonu şu anki kadar doğrudan güneş almıyordu. Bu durumu göz ardı ederek yeni evin balkonuna haziran ayında kaktüslerimi yerleştirdim. Kaktüslerin bazılarında resmen güneş yanıkları oluştu ve ne yazık ki aylardır hala bu yanıklar üzerlerinde duruyor. Bu güneş yanıkları neticesinde yanan bölgeler beyaz ve sarı renge dönüyor. Aşırı güneş nedeniyle kaktüslerin sahip oldukları klorofil parçalanıyor.
Resimde yanıkları görebilirsiniz.
Sonuç olarak bazı kaktüs türleri şiddetli ısı ve güneş ışığına karşı dayanıksızlar, kaktüslerin yavaş büyüyen doğaları onları aniden değişen koşullara karşı duyarlı hale getiriyor.
Ev ortamında yetiştirilen diğer bitki ve ağaçları düşünürsek, artan güneş ışığı karşısında kendisine gölge yapabilmek için bu bitkiler daha fazla yaprak üretiyorlar. Ancak kaktüsleri düşünürsek, ani değişimlere uyum sağlamak için daha fazla diken, tüy veya boğum üretmek veya epidermis lerini sertleştirme becerisine sahip değiller.
Sonuç olarak dikkat edilmesi gereken, kış bitiminde kaktüsünüzü içeriden dışarıya çıkarırken güneş ışığı doğrudan alacak bir yer değil de kademeli olarak alacağı bir yere yerleştirilmesi.
www.cactiguide.com’u incelerseniz kaktüsleri korumak için bir koruma örtüsü kullanıldığını görebilirsiniz. Bu örtü ile güneşin çok yoğun olduğu zamanlarda kaktüslerin tamamen korunması sağlanmış.



Kaynak:
www.cactiguide.com, Author: Andy Cook, Los Angeles, California
Visit Andy's Website:
http://members.fotki.com/Ondy/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder