9 Aralık 2010 Perşembe

AMİGURUMİ....DOĞAL OYUNCAKLAR

Tüketici çağında, çocuklarımızın teknolojinin önümüze koyduğu tüm fırsatlardan yararlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Aldıkça alıyor, tükettikçe tüketiyoruz. Bu arada, özellikle büyük şehirlerde ne kadar alabiliyorsak o kadar mutlu oluyoruz. Sıra bir şeyler üretmeye gelince...Buna zaman ayıramıyor veya yeterince beceri sahibi olmadığımız düşünüyoruz. Böyle bir ortamda büyüyen çocuklarımız ise el emeği ile bir şeyler yapmayı, emeğin ne kadar değerli ve güzel bir şey olduğunu öğrenemiyorlar. Amigurumi çocuklarımız için el emeği oyuncaklar yapma fırsatı aslında...Bir eşi daha olmayan, isteğe göre tasarlanmış oyuncaklar.Her objenin amigurumisini yapabilir veya hiç olmayan hayal ürünü oyuncaklar da tasarlayabilirsiniz.

“Amigurumi, Japon kökenli bir kelime olup Ami (tığ veya şiş ile yapılmış) ve nuigurumi (içi doldurulmuş oyuncak ) kelimelerinden türeyen örgü ören bayanların da iyi bildiği sık iğne tekniğinin oyuncağa uyarlanmış halidir.
Türk elişi sanatlarında kullanılan sık iğne amigurumideki en önemli teknikdir. Kullanılan malzemeler ise tığ, ip ve güvenlik kilitli amigurumi gözlerdir. Amigurumi gözlerinin en önemli özelliği ise takıldıkları yerden bir daha asla çıkmamaları ve %100 güvenilir olmalarıdır”http://tr.wikipedia.org/wiki/Amigurumi
 Ben de kızım için amigurumi yapıyorum. Aslında kızım için olmaktan çok kendim için bir tutku halini aldı. Bir koleksiyonum olmasını istiyorum. Bu kadar sınırsız bir alanda ise hayal gücünüz ne kadar elverirse yapabiliriz.
İşte son yaptığım iki tane örnek:
Mavi bir kedi ile ebruli bir ayı...
Amigurumi yapabilmek için tsık iğne adını verdiğimiz tığ tekniği kullanılıyor. Genellikle dantel yapanlar bunu yapabilirler.
http://www.youtube.com/watch?v=v7moLuvusww
yukarıdaki bağlantıyı tıklarsanız, amigurumi kiraz yapımını gösteriyor. Yakşalık 9 dakikalık bir video.
http://www.youtube.com/watch?v=tF82RKHqRW8
Youtube 'e girdiğinizde, amigurumi how to videolarını izlerseniz size yol gösterici olabilirler.
Bir de bu konuda dergi ve kitaplar da var. Türkiye'de yok ama internetten www.amazon.com'da kitaplar kısmına amigurumi yazıp arama yaparsanız çıkacaktır.



2 yorum: