31 Ocak 2011 Pazartesi

CEVİZLİ VE BULGURLU BÖREK

Lezzet dergisinde yer alan bşr tarifte ufak değişiklikler yaparak bu böreği denedim. Çocuklar için de oldukça faydalı. Kıyma nedeniyle hayvansal protein yönünden zengin...Ayrıca bulgur ve cevizin de pek çok faydası var. İşte malzemeler:

  • 6 adet yufka
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 2 adet soğan
  • 300 g kıyma
  • 100 g ceviz
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 3/4 su bardağı su
  • biraz süt ve sıvıyağ
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızıbiber
  • pulbiber
  • kimyon


Hazırlanışı:
Kıymayı bir tavada veya yayvan bir tencerede 10 dakika kadar kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğanları ilave edip kavurmaya devam edin. Kavurduktan sonra üzerine bulguru ve suyu ilave edip karıştırın. Tencerenin/tavanın kapağını kapatıp, kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Bulgur yumuşadıktan sonra tuz, karabiber, kimyon, pulbiber ve kırmızıbiber ilave edin (baharatların miktarı size kalmış...). Cevizi rondodan geçirin. Ben kızım iri parçalar ağzına gelince problem yapacağı için cevizi küçük parçalar halinde çektim. Cevizi de ilave edip harcın soğumasını bekleyin.
Yufkaları ortadan ikiye kesin. Bir kasede biraz süt ve sıvıyağı karıştırıp bir fırça yardımı ile yufkanın üzerine sürün. Hazırladığınız harcı yufkanın geniş kenarına uygun miktarda koyun ve yufkayı önce rulo haline getirip sonra kendi etrafında dolayın (gül böreği gibi). Yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye yerleştirin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıp ilk hazırladığınız parçanın etrafına dolayın. Son olarak böreğin üzerine yumurta sarısı, süt ve yağ karışımı hazırlayıp, bir fırça yardımı ile sürün. Üzerine susam ve çörekotu serpip önceden ısıtılmış 180-200 C'ye ayarlı fırında pişirin.

2 yorum:

  1. Kankim bundan ben gelince bana da yap :))

    YanıtlaSil
  2. canımmm, sen bir gel, ben sana nelar yapacağım:)

    YanıtlaSil