11 Nisan 2011 Pazartesi

BASİT BİR ETEK NASIL DİKİLİR?

Dikiş bilmeyen bir insan neden durmadan kumaş alır. Ben kumaş cinslerinden anlamam...Şimdi dikiş öğrenmeye başladım ama öncesinde de kumaşçıları gezer bakar, bazı kumaşları çık sever alırdım. Şimdi gördüğünüz kumaş da bunlardan birisi. Kumaş bildiğiniz basma..Ama minik çiçekleri ve yaprakların yeşilinin güzelliği ile beni kendine çekmişti ve ben de onu almıştım. Elbise dikmeye yetecek kadar almıştım. Bu kumaşlar tek en oluyor ve metresi de 3 TL sadece. Ama çok basit, kolsuz bir elbise dikimi için gittiğim terziler en az 50 TL isteyince, ben de kumaşı rafa kaldırdım.
Şimdi kendi dikmeye başladım..Evet terzilik çok emek istiyor amaaaa basit bir elbiseye kumaşına 6 TL verip, dikimine 50-60 TL vermek bana da zor geldi doğrusu.
Dikiş dikmeye şapka ile başladım etekle devam ettim. Kursta bir tane öğretmen eşliğinde diktim. Bu kumaşı da evde kendim denedim.
Öncelikle kumaştan, etek ucuna farbala yapmak için 12-13 cm genişliğinde iki adet şerit kestim. Kemer için de daha dar bir şerit kesip ayırdım.

Etek için dikdörtgen yaklaşık 180 m uzunluğundaki kumaşın kısa olan kenarını makine dikişi ile fermuar açıklığını teğelleyerek kapattım. Kumaşın üst kısmında küçük pileler yaparak bel ölçüme uygun hale getirdim.

Bel için bel ölçüsüne göre kestiğim grogren bantı ütüledim. Grogren bant kemerin daha dik durmasını sağlıyor.Ancak kesinlikle uygun bir şekilde ütülenmeden kullanılmıyor. Kavis verecek şekilde aşağıdaki resimlerde gördüğünüz gibi ütüleniyor.

Sıra geliyor bel bandının bele teğellenmesine. Bel için hazırladığım parçayı bele teğelledim.
Kemeri teğelledikten sonra makine ile diktim. Ardından grogren bantı kemerin için kısmına teğelledim.
Grogren bantı taktıktan sonra kemeri içe doğru kıvırıp bir kez daha teğelledim.
Fermuarı bir tarafı tamamen kumaşa gelecek (sıfırlanacak) diğer tarafı da fermuarı kapatacak şekilde teğelledim.


Yukarıdaki son resimde fermuar kapalı görünüyor. Fermuarı makineye fermuar ayağını takıp diktim. Ardından da kemeri diktim. Kemerin ucuna ilik ayağını takıp ilik açtım.
Eteğin farbası için 2 metrelik 12-13 cm uzunluğundaki iki şeridi dar kenarından birleştirdim, ucunu kıvırıp diktim. Bel kısmına yaptığım gibi 4 metrelik kumaşı eteğin ucuna denk gelecek şekilde pile yaparak ayarladım. Önce farbalayı teğelledim sonra da diktim. Etek ve farbalanın ek yerine hazır biye aldım. Biyenin rengini kumaşın desenindeki yeşile uygun seçtim.

Biyeyi de yukarıda görüldüğü gibi teğelleyip diktim. Etek bittiiii....
Aşağıdaki resimlerde kursta diktiğim etekler görülüyor:

İşte bu kadarrr....Evet profresyonelce değil ama bunlar birer başlangıç.Herkese iyi dikişler.....

3 yorum: