11 Kasım 2010 Perşembe

BEZDEN SALYANGOZ OYUNCAK YAPIMI

Kızım Kayra 2,5 yaşında ve hayvanları çok seviyor. Kedi ve köpek gibi alışılagelmiş olanların yanısıra, böceklere ve salyangozlara bayılıyor. Sitenin bahçesinde gördüğü salyangozları yerlere yatarak takip ediyor. Hatta eline alıp eve götürmek istiyor. Ben de kızım için bezden bir salyangoz yapmaya karar verdim. Kızımın deyişiyle "Alyangoz" yapımı için gerekli malzemeler: Kumaş, boncuk elyaf, güvenli oyuncak gözleri, iğne-iplik, kağıt, sabun, makas, süslemek için düğme.
Evdeki artık kumaşları değerlendirdim. Önce salyangozun kalıbını çıkarttım.


Daha sonra, salyangozun kabuğu için seçtiğim kumaştan uygun büyüklükte kesin, tesinden ikiye katladım. Kabuk kalıbını üzerine yerleştirip sabunla çizdim.


Sabunla çizim yaptıktan sonra, iğnelerle iki katı sabitledim. Böylelikle dikiş sırasında alttaki kat kaymadı. İki parça yerine tek parça keserek tamamladım.




Salyangoz gövedisi için de kabuk için yaptığım işlemi tekrarladım.






Ben elde dikiş yaptım. Makinesi olanlar çok daha kısa sürede dikeceklerdir. Kabuğun alt tarafı dikilmesi. Gövdenin ise üst orta kısmı dikilmedi. Buralarda elyaf doldrulacak Özellikle gövde için üst orta kısmın diklmemesi ters çevirirken ve elyaf doldururken kolaylık sağlıyor.



Dikimi tamaladıktan sonra, pay bırakarak kestim.





Parçaları ters çevirdim. kabuğa düğmeler dikerek süsledim. Gövdeye oyuncaklarda kullanılan, arkadan kilitli gözler taktım.







Her iki parçayı da sıkıca elyafla doldurdum. Ters çevirme ve elyaf doldurma sırasında ince bir çubuk, kalem kullanabilirsiniz. Boncuk elyaf asla sönmüyor, oyuncak yıkansa bile şeklini kaybetmiyor.








İki parçayı birbirine monte ettim. Sonuçta ortaya yaklaşık 20 cmboyunda bir salyongoz ortaya çıktı....








Kızım için bir tane de farklı renkte hazırladım...Tamamen güvenli, doğal...Çocuklarımıza her şeyi satın almak yerine, onlar için evde bir şeyle yapmak, el emeğini göstermek, para ile satın almaktan daha değerli olabiliyor....









3 yorum:

  1. Ellerine saglik, "alyangoz' cok tatli olmus :) eminim kayra bayilmistir!

    YanıtlaSil
  2. SALIN CAKTA SALLANAN BENİM11 Aralık 2010 04:07

    aylangoz değil saylangoz canim

    YanıtlaSil