22 Kasım 2010 Pazartesi

KALANCHOE BAKIMI

KALANCHOE
Kalanchoe ile tanışmam bir arkadaşım sayesinde oldu.  Arkadaşım bir gün başka bir arkadaşından hem bana hem de kendisine bir dal almış. Ben de bir saksıya diktim. Hemen tuttu ve hızla büyüyüp çiçek açtı. Son derece güzel  ve bakımı kolay bir çiçek. Ben büyün yaz balkonda tuttum, havalar soğuyunca ise içeri güneş alan bir yere koydum. Bahar aylarından itibaren çiçekler açmaya devam ediyor.  Bu kalanchoe aşağıdaki gibi nar çiçeği kırmızısıydı.
Ben de üretebilmek için bazı denemeler yaptım. Birkaç yaprak kopartıp diktim, sapı kavrayan toprağı iyice sıkıştırdım. Büyümesi uzun sürse de yapraklar tuttu ve büyüdüler. Hatta yaz tatiline gittiğimde 20 gün içinde çiçeklerin bazıları kuruyup tohumlar saksının toprağına düşmüş, bu tohumlar bile büyüdü. Kısacası üretilmesi son derece kolay bir çiçek. Söylediğim gibi havalar sıcakken balkonda tuttum. Balkonum sürekli güneş alıyor, güneş almayan yerde de yavaş büyüyor ama çiçek açmıyor.


Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi çiçekleri kat kat yapraklı olanlar da var.
ÖNEMLİ: Bitkinin üzerindeki çiçekler kuruyunca, geriye kalan dallar kesilmeli. Bitkinin yeniden çiçek açmasını istiyorsanız saksıyı bir ay kadar gölge bir odaya koyun. Bir ay sonra yeniden güneş alan bir cam önüne yerleştirin.
Fazla bakım gerektirmeyen, kolay üretilebilen bir bitkidir. Çok güzel renkleri var.




Tercih ettiği ışık: Aydınlık, güneşli ortamları sever. Özellikle büyüdüğü yaz mevsimi boyunca ortamı aydınlık/güneşli olmalıdır.
Sulama: Yazın toprak sürekli kontrol edilerek sulama yapılır. Bulunduğu yer fazla güneş alıyorsa toprak hızla kuruyacaktır. Susuzluğa dayanıklı bir bitki olsa da, gelişimi için susuz bırakılmamalıdır. Kışın fazla sulama yapılmamalıdır. Sulanmadan önce toprak kontrol edilmeli, iki sulama arasında toprağın kuru kalmasına dikkat edilmelidir.
Gübreleme: Çiçekli bitkiler için kullanılan gübreler, büyüme döneminde (yaz) kullanılabilir.
Toprak: Herhangi bir yerden alınabilecek torf uygun olacaktır.
SATIN ALIRKEN: Hepimiz çiçekçilerde veya seralarda rengarenk çiçekleri görünce, bu çiçeklerin albenisine kapılıp en çiçekli olan hangisiyse o saksıyı alma eğilimindeyiz. Ancak, çiçeğin bulunduğu ortam ile evlerimizin ortamının birbirinden farklı olduğu ve çiçeğe bir uyum sağlama zamanı tanımamız gerektiği de bir gerçektir. Bol çiçekli kalanchoe’ler muhtemelen evimize geldikten kısa bir süre sonra çiçeklerini kaybedeceklerdir. Bu nedenle satın alırken tomurcuklanmış olanları almak daha sağlıklı olacaktır.






1 yorum:

  1. bende iş yerinde bakıyorum üç tane aynısından kalonchoe bitkisi var, biri çiçek açtı, diğer ikisi anca boy veriyor :)

    YanıtlaSil